You are here: Home > Dania mięsne > Gotowanie, to w obecnych czasach bardzo rozmaita dziedzina

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną

Składniki:

1. 2 nieduże cukinie
2. 1 cebula
3. 1 szklanka kaszy jaglanej
4. 2 łyżki masła
5. 20 dag startego żółtego sera
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przesypać na sitko i przepłukać ją najpierw zimną bieżącą wodą a następnie przelać wodą gorącą. Przełożyć kaszę do garnka i zalać osoloną wrzącą wodą, tak, aby kasza byłą przykryta. Gotować na słabym płomieniu około 20 minut.
Cukinie oczyścić, umyć i osuszyć a następnie przekroić wzdłuż na połówki. Ze środka wyciąć włókienka wraz z pestkami a następnie miąższ, który pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę; dołożyć kostki cukinii smażyć razem przez chwilę a następnie dodać kaszę; doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Połówki cukinii napełnić farszem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter

Comments are closed.